Mensen zeggen vaak tegen mij dat ze vinden dat Social Media zoals Facebook en Twitter de regeltjes steeds veranderen. Daar moet ik ze wel gelijk in geven. Alleen hoeft dit niet zo erg te zijn, omdat er daardoor ook vaak verbeteringen komen.

Neem nou video’s en Social Media. Facebook heeft bedacht dat je veel hoger in de ranking komt als je je eigen video’s uploadt en dus niet via YouTube. Dat betekent dat jouw video’s aan meer mensen getoond worden als je deze zelf uploadt, dan wanneer je ze op jouw YouTube kanaal zet en dan op Facebook plaatst.

Voeg een goede beschrijving aan de video toe op Facebook. Deze blijft bij de video staan. Je kunt in deze beschrijving ook een link toevoegen, bijvoorbeeld naar je website of je blog. Zodra je de video geplaatst hebt, kun je hem bewerken. Voeg een titel toe en pas eventueel de miniatuurafbeelding aan. Je kunt iemand, die in de video voorkomt, taggen, en de plaats toevoegen waar de video gemaakt is. Dit is niet verplicht.

Je kunt de video ‘ uitlichten’. Dat betekent dat deze prominent getoond wordt in de linkerkolom op je pagina.

Facebook lanceerde haar eigen video-player. Je kunt Facebook-video’s embedden en plaatsen op je website.

Dat komt er zo uit te zien:

video naar website embedden

video naar website

 

Het delen van een YouTube-video via Facebook is steeds minder aantrekkelijk geworden, omdat de preview tegenwoordig nog maar een afbeelding heeft van slechts drie bij drie(!) centimeter.

Meer nieuws : Riff                                                                                                            

Op 1 april 2015 lanceerde Facebook Riff, een app die je in staat stelt om laagdrempelig een korte video te maken. Die video wordt meteen in de app gedeeld en het leuke is: je vrienden of fans kunnen zelf korte video’s toevoegen zodat er een langer verhaal ontstaat. Tot slot zien we de opkomst van (live) video ook terug op Instagram, Twitter en in de explosieve groei van Meerkat. Over Meerkat heb ik een klein stukje geschreven in de tips en tricks van 15 juni 2015.

Social video’s van 15 seconden

Je kunt video’s maken die voor Facebook geschikt zijn, maar ook voor sociale kanalen als Twitter en Instagram. Een video die voor al deze platforms te gebruiken is, duurt maximaal 15 seconden, aangezien Instagram slechts 15 seconden video toestaat.

Hier vind je enkele ideeën en tips voor zo’n korte video. 15 seconden is heel kort. Toch zijn er veel leuke toepassingen.

  • sneakpreviews
  • lancering van nieuwe collecties of producten
  • quotes van collega’s
  • testimonials van klanten
  • kijkje achter de schermen
  • USP tonen
  • slimme how-to uit de cursus die je aanbiedt
  • teaser van de nieuwe app
  • teaser van een nieuwe voorstelling.

Hoe haal je het meeste uit je social video?

De belangrijkste tip? Grijp de aandacht! Snel. In de eerste seconden. Kies één boodschap waarbij de sfeer het belangrijkste is, verkoop van het product komt op de aller-allerlaatste plaats. Zorg dat je video iets doet met mensen; dat hij in ieder geval inspireert, ontroert, motiveert, boos maakt of juist aan het lachen. Een goede vuistregel hierbij is de vraag: wordt mijn video geliket en gedeeld? Ik geef regelmatig workshops over reclame aan kinderen. De reclame van Unox wordt altijd herkend aan muziek of slogan. Deze reclame geeft een sfeerbeeld van gezelligheid en samen eten als het buiten koud is. Dit wordt herkend en onthouden.

Naast een beeldboodschap kun je je video ondersteunen met geluid. Facebook speelt alleen pas geluid af als de gebruiker er op klikt (geldt ook voor Instagram). Niet iedereen weet dat, dus zorg dat je video ook zonder geluid wordt begrepen.