Wat is SEO : zoekmachine-optimalisatie en waarom is het belangrijk?

SEO (Search Engine Optimalization) is een begrip dat meteen opvalt als je informatie zoekt over vindbaar en zichtbaar zijn op het internet.

Waar gaat het om bij zoekmachine-optimalisatie?

Als je een website of account op social media hebt, is het de bedoeling dat andere mensen jou vinden. Als je bedrijfsmatig op internet zit, wil je graag dat jouw doelgroep jouw website vindt, anders gaan ze naar de concurrent. Dit bereik je door de juiste zoekwoorden in de tekst te zetten. Zoekwoorden zijn woorden die mensen intikken in zoekmachines zoals Google. Op basis van deze woorden bepaalt Google wie er in de top 10 van gevonden treffers komt.

Het is belangrijk om in deze top 10 te staan. De meeste Google-gebruikers kijken namelijk niet verder dan de eerste 4 zoekresultaten!

Hoe vind je deze zoekwoorden?

Deze zoekwoorden vind je door te bedenken welke woorden jouw klant gebruikt met hieraan toegevoegd termen die onmisbaar zijn in jouw branche. Voor mij zijn belangrijke termen social media trainingen, social media consultancy.

Als mijn klant autohandelaar is, kan hij onder meer zoeken op termen als autodealer, APK-beurt, winterbanden.

De belangrijkste termen laat je minimaal 3 à 4 keer in de tekst voorkomen. Dit is ideaal voor de SEO, de zoekmachineoptimalisatie.

Hulpmiddelen voor het vinden van goede zoekwoorden

Vaak wordt Google Adwords Keyword Planner aangeraden. Ik vind deze manier vrij ingewikkeld en niet gebruikersvriendelijk. Het is gedeeltelijk gratis, dus let op wanneer je moet gaan betalen.

Met de zoekwoordenmixer kun je verschillende zoekwoorden met elkaar combineren. Het is een gratis dienst van Adwords.

De tool ubersuggest is ook gratis en dat zie je aan de vele reclames op het scherm. Maar hier kun je gemakkelijk trefwoorden vinden, omdat deze aangevuld worden. Je kunt ook zoeken op afbeeldingen.

Het schrijven van een tekst die voldoet aan SEO

Als je nu gaat schrijven, kan dit geforceerd overkomen, omdat je in je hoofd hebt waar je aan moet voldoen om gevonden te worden op internet.

Mijn advies is om deze informatie even los te laten en gewoon te gaan schrijven. Bedenk wel voor wie je schrijft en wat het doel is van deze tekst en wat je ermee wilt bereiken.

Verder is het handig de gevonden zoekwoordcombinatie te gebruiken.

Je schrijft dus een goede tekst wanneer je je concentreert op je boodschap, de doelgroep en de actie die de lezers moeten ondernemen.

De tekst heeft minimaal 350 woorden nodig om goed te scoren bij de zoekmachines.

Waar staan de zoekwoorden op de juiste plaats?

  • in de URL
  • aan het begin in de titel
  • in de inleiding
  • in de onderkoppen
  • in de afsluitende alinea

Plaats links waarbij zoekwoorden in de link voorkomen en de woorden waarop je gevonden wilt worden in de gelinkte tekst staan.
In deze blog heb ik me vooral gericht op het vinden en gebruiken van de juiste zoekwoorden. Er zijn natuurlijk meer factoren die bepalen hoe hoog een website in de ranking komt.
SEO oftewel zoekmachine-optimalisatie is een ingewikkeld proces, waarover op het internet veel informatie te vinden is.