Maar je hebt er zelf invloed op…

Je muzikale voorkeur, je favoriete eten: Facebook weet het.

Facebook verzamelt jouw informatie zoals interesses en locatie om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Dit zijn advertenties die op jouw voorkeuren afgestemd zijn. Maar wat weet Facebook nu eigenlijk van je? Dat kun je hier checken.

Ik heb het opgezocht en zie dat de interesses die Facebook mij toedicht echt niet allemaal kloppen. Bovendien heb ik hier een actieve stem in. Ik kan de interesses wijzigen. Ik adviseer je om daar zelf ook naar te kijken en actief in te zijn. Social Media zijn allang niet meer alleen maar leuk of voor ons plezier. Ook Facebook niet. Het is goed om een actieve houding aan te nemen, zodat je zelf baas blijft over jouw gegevens. Dat dit maar tot op zekere hoogte kan, is duidelijk.

Facebook kondigde onlangs aan dat ze overal op het web en in apps gepersonaliseerde advertenties gaat tonen, ook aan niet-leden. Want zo’n advertentie levert het sociale netwerk meer geld op. Een autobedrijf betaalt bijvoorbeeld meer om reclame te tonen aan mensen die van auto’s houden.

Om erachter te komen of jij van auto’s houdt, kijkt Facebook naar zowel je gedrag op het sociale netwerk als tijdens het surfen. Facebook weet niet alleen waar je woont, wat je hebt gestudeerd en hoe oud je bent, maar ook welke politieke voorkeur je hebt, welk bier je het lekkerst vindt en wat je favoriete vakantieland is (foto geplaatst van vakantie in Barcelona?).

Check jouw advertentieprofiel
Jouw persoonlijke advertentieprofiel is hier op Facebook te bekijken.

Als ik personen aanklik, krijg ik op de tweede afbeelding personen te zien, die ik leuk vind volgens Facebook. Er zitten een paar personen tussen die ik leuk vind. De rest heb ik uitgevinkt. Dan stuurt Facebook mij daar geen advertenties meer over.

Facebook advertenties voorkeuren
image2

Persoonlijke advertenties uitschakelen
Je kunt je advertentieprofiel aanpassen of bij Facebook aangeven dat je helemaal geen gepersonaliseerde advertenties buiten het sociale netwerk wilt zien via deze pagina 

Facebook Ads

        Advertenties gebaseerd op mijn gebruik van websites en apps

        Bewerken

        Kun je advertenties op basis van interesses bekijken op Facebook?

        Je status is gebaseerd op je apparaatinstellingen en de keuzes die je hebt gemaakt in de Digital Advertising Alliance.

        Nee